GÜNEŞ KOLEKTÖRLERİ
Genelmekanik ansiklopedi
Güneş Kolektörü Nedir ?
Yüzeylerine düşen güneş ışınlarını emerek ortaya çıkan enerjiyi ısıya dönüştürerek kolektör içindeki sıvıya direkt olarak ileten saydam yüzeylerden oluşan panellerdir. Saydam örtü, emici yüzey, akışkan borular, ısı yalıtımı ve kolektör den oluşur. Kolektör yüzeyine nüfus eden güneş ışınların bir kısmı saydam örtüden yansır bir kısmı da burada tutulur. güneş ışınlarının güneş ışınlarının emici yüzeye ulaşmasıyla yakalanan enerji ısıya dönüşerek akışkan borulardaki sıvı ile ısı enerjisi depoya taşınır veya iletilir. Paneller üzerindeki saydam örtünün amacı emici yüzeyi korumak ve ısı kaybını önlemektir.
Artan çevre kirliliği ve küresel ısınmayla birlikte alternatif enerji kaynaklarına olan ilgi artmaktadır ve günümüz dünyasında enerji maliyetlerinin artması enerjinin doğru kullanımını ve tasarrufu ön plana çıkarmaktadır. Bu sebeple üreticiler doğayı kirletmeyen çevre dostu ürün teknolojileri ile hem yaşadığımız dünyayı korumak hemde düşük enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla yeni ürünler geliştirmek için ar-ge yatırımlarını arttırmaktadırlar.
Buda tüketicilere ve yatırımcılara enerji tasarrufu ve kazanç imkanı sağlamaktadır.
Güneş Kolektörleri Üretim Teknolojileri
Lazer kaynak teknolojisi ile üretilen güneş kollektörleri ile güneş enerjisinden maksimum faydayı sağlayan absorber yüzey ve kullanılan solar ürün ekipmanların avantajı ile yüksek verimliliği sayesinde az sayıda güneş kollektörü kullanarak saha fazla sıcak su üretimi sağlayabilirsiniz.
Isıtma maliyetlerinden tasarruf yaparak sıcak su üreten güneş kolektörleri ile hem doğal sirkülasyonlu paket güneş enejisi sistemlerinde hemde otomasyonlu sistemlerde üreticiler tarafından proje bazlı çözümler sunulur.
Güneş kolektörleri; kazanlar, yoğuşmalı kazanlar, ısı pompaları, elektrikli ısıtıcılar, boyler vb. cihazlar ile birlikte uygulanabildiği gibi mahallerde bulunan mevcut sistemlerle de entegreli çalışabilir.
Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi, güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Dünyanın en büyük enerji kaynağı güneştir. Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşme sürecinden açığa çıkar. Güneşin ışınım enerjisi, yer ve atmosfer sistemindeki fiziksel oluşumları etkileyen başlıca enerji kaynağıdır.
Neden Güneş Enerjisi?
Konutlarda, işletmelerde ve projelerde kullanılan güneş enerjisi sistemleri; doğaya verilen önemi, çevreye olan duyarlılığı ve mahallerin değerini arttıran uygulamalardır.
Güneş enerjisi:
- Bedava
- Sonsuz ve tükenmeyen
- Karbonmonoksit, kükürt, duman, gaz ve radyasyon gibi çevreyi kirleten faktörleri yoktur
- Enerji ihtiyacı duyulan her yerde kullanılır ve enerjide dışa bağımlılığı azaltır
- İşletme ve bakım maliyetleri azdır
- Enerji ve yakıt tasarrufu sağlayan bir bir enerji kaynağıdır.
Güneş Kolektörlerinin Eğim Açısı
Güneş kolektörlerinin eğim açısı, kendi yüzeyleri ile üzerinde konumlandırıldıkları yatay yüzey arasında oluşan açıdır. Kolektörlerin verimliliğini optimize etmek için kolektör yüzeyi ile ile düşen güneş ışınları arasındaki 90° olmalıdır. Eğer kolektörler eğimli bir çatıda konumlandırılacak ise; çatı ile aynı eğimi korumalıdır.
Uygulamalarda 30° ile 45° arası eğim açıları optimum sonuçları vermektedir. Türkiye’ de güneşten farklı faydalanma zamanlarına ve mevsimlere göre 20° ile 60° arası eğim açıları kullanılır.
Türkiye ve Güneş Enerjisi
Güneş Kolektörleri Malzemeleri
Otomasyon destekli ve doğal sirkülasyonlu uygulamalar olarak ikiye ayrılır. Otomasyon destekli sistemlerde tek, çift serpantinli emaye boyler ve ekipmanları, doğal sirkülasyonlu sistemlerde ise 160/200 ve 300 yatık tip emaye kaplı depolar kullanılır.
Lazer Kaynak Teknolojisi
Yeni teknoloji güneş kolektörlerinde soğurucu yüzeyler ve taşıyıcı borular lazer kaynak teknolojisi ile birleştirilmiştir. Lazer kaynak yönteminin en büyük avantajı soğurucu plakanın selektif yüzeyine zarar vermeden ve iz bırakmadan kaynak yapmasıdır.
Manifold contası : Yeni seri güneş kolektörlerinde yağmur, kar gibi sebeplerden dolayı kolektör içine su girmesini önlemek için manifold tutucu conta olarak UV ışınlarına dayanıklı silikon kullanılmıştır. Silikon conta manifoldta oluşabilecek yüksek sıcaklıklara karşı tam dayanıklılık sağlar.
Solar cam : Düşük demirli temperli cam gelen güneş ışınlarının yansımasını minimize eder ve maksimum düzeyde kolektör içine emilmesini sağlar. Bu sayede kolektör verimini artırır.
Soğurucu plaka : Yeni seri güneş kolektörlerinde kullanılan bakır ve alüminyum üzerine titanyum nitritoksit kaplanmış selektif soğurucu yüzey güneşten gelen radyasyon ısısını maksimum oranda plakaya aktarır ve verimi düşüren yansıma kayıplarını en aza indirir.
İzolasyon : Yeni seri güneş kolektörlerinde yüksek ısı yalıtımlı ve yüksek yoğunluklu 40 mm. kalınlığında taş yünü kullanılır.
Kasa profili, Yeni seri güneş kolektörlerinde kullanılan şase özel olarak dizayn edilmiş olup patentli teknolojisi sayesinde tüm yapı bileşenlerinin tek seferde birleştirilmesi ile oluşur.
Alt golfraj : Yeni seri güneş kolektörlerinde dış etkenlere karşı dayanıklı 0,8 mm kalınlığında sertleştirilmiş anodize alüminyum plaka kullanılmıştır. Alüminyum plaka taşıma, montaj, yağmur, kar, rüzgar, sıcaklık, gibi fiziki etkenlere karşı en yüksek dayanım sağlar.
Cam contası : Yeni seri güneş kolektörlerinde yağmur, kar gibi sebeplerden dolayı kolektör içine su girmesini önlemek cam tutucu conta olarak vulkanize UV dayanımlı EPDM kullanılmıştır. Köşe noktalarda oluşabilecek sızıntılara karşı bu cam contası tam sızdırmazlık sağlar.
Harp sistemi : Yeni seri güneş kolektörlerinde kullanılan yüksek verimli cam ve selektif yüzeyden elde edilen ısının suya tam olarak aktarılması için bakır taşıyıcı borulu harp sistemi kullanılmıştır.
Çift Serpantinli Boyler / Güneş Kolektörü Kazan Bağlantı Şeması Sistem Elemanları
Bu sistemde kullanım suyu, güneş enerjisi ve kazan ile çift serpantinli boyler kullanılarak ısıtılmaktadır. Kullanım suyunun öncelikli ısıtma kaynağı güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin yeterli olmadığı durumlarda kazan devreye girerek kullanım suyunun ısıtılmasını sağlar.
Kaynak : Baymak Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.
http://www.baymak.com.tr/Content//products/doc/BAYMAK_BROCHURE.pdf