BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KONTROL VANASI
Genelmekanik, ansiklopedi
G-PRV SERİSİ BASINÇ KONTROL VANASI NEDİR ?…
Basınç düşürücü hidrolik kontrol vanaları, su iletim hatlarındaki yüksek servis basıncını istenilen değerlere indirmek için kullanılan valflerdir. Basınç düşürücü kontrol vanaları, şebekelerdeki akış ve debi değişimlerinden etkilenmeden ayarlanan çıkış basınç değerini korur. Vana çapı seçimi yapılırken boru çapı önemli olmamakla birlikte dikkate değer bir önemi yoktur. Vana çapı boru çapının küçük veya bir büyük değerinde tercih edilebilir. Vana çapı seçilirken boru bağlantı çapı değil, kesinlikle kavitasyon değerleri dikkate alınmalıdır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Basınç düşürücü hidrolik kontrol vanası harici bir enerjiye ihtiyaç duymaz, şebekedeki su basıncı ile otomatik olarak çalışır.
Kontrol vanası üzerinde kullanılan 2 yollu basınç düşürücü pilot vana şebekedeki debi değişimlerinden etkilenmeden çıkış basıncını istenilen değere düşürürler.
Şebekedeki giriş basınç değeri, istenilen çıkış basınç değerinin altına düştüğünde vana kendini tam açar.
Değişken debi değeri olan su iletim şebekelerinde mevcut basınç düşürücü kontrol vanası çapından daha küçük bir çaptaki basınç düşürücü kontrol vanası şebekeye by-pass hattı olarak bağlanması tavsiye edilir.
Şebekede su olmadığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
MONTAJ VE KULLANIM TALİMATLARI
Vana üzerinde bulunan akış yönünü gösteren ok işaretine göre montajı yapılmalıdır.
Vananın servis bakımında kolaylığı açısından giriş yönüne hattaki suyu kesebilmek için izolasyon vanaları (sürgülü, kelebek veya küresel vana v.b.) monte edilmesi tavsiye edilir.
Vananın randımanlı çalışabilmesi için vana öncesine vantuz koyulması tavsiye edilir.
Kış aylarında vanayı don tehlikesinden korumak için, vananın aktüatöründeki suyu atmosfere tahliye ediniz.
Basınç düşürücü hidrolik kontrol vanasının ayarı, vana üzerinde bulunan pilot valfin ayar cıvatası sayesinde olur. Pilot ayar cıvatasını saat yönünde çevirdiğinizde çıkış basınç değeri artar.Saat yönü tersi istikametinde çevirdiğinizde ise çıkış basınç değeri düşer.
Vana üzerinde basınç ayarı yapmaya başlamadan önce, vana çıkışında bulunan mini küresel vanayı kapalı konuma getiriniz. Pilot valfin üzerinde bulunan manometre belli bir değeri gösterecektir. Pilot valfin ayar cıvatası sayesinde istenilen çıkış basınç değerini, manometreye bakarak ayarlayınız. Bu konumda ana vana kapalı pozisyondadır.İstenilen çıkış basınç değerini ayarladıktan sonra mini küresel vanayı açık konuma getiriniz.
Kavitasyon tehlikesine karşı vananın çıkış basınç değerini maksimum giriş basınç değerinin yaklaşık 1/3 ü kadar ayar yapınız.(Lütfen kavitasyon tablosuna bakınız.) Çıkış basınç değeri daha düşük bir değere ayarlanmak isteniyorsa, şebekeye iki adet basınç düşürücü kontrol vanası monte edilerek basınç kademeli olarak düşürülmelidir.
Vananın çıkış basınç değerini sürekli ölçünüz. Çözemediğiniz problemlerde lütfen firmamıza danışınız.
BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KONTROL VANALARI KULLANMA KLAVUZU
Basınç düşürücü kontrol vanaları, yüksek giriş basınç değerini, üzerine monte edilmiş basınç düşürücü pilot vanalar sayesinde, istenilen daha düşük bir basınç değerine düşüren hidrolik kontrol vanalarıdır. Basınç düşürücü kontrol vanası debi ve giriş basınç değerlerinden etkilenmeden ayarlanmak istenen çıkış basınç değerini sürekli kontrol ederek sabit tutar. Sistemde akış olmadığında, vana kendini tam sızdırmaz şekilde otomatik olarak kapatır. Sistemdeki vana giriş basınç değeri, ayarlanan çıkış basınç değerinin altına düştüğü zaman,vana kendini tam açar. Vana sistemde yatay veya dikey pozisyonlarda kullanılabilir.
VANA MONTAJI
- Vana anma çapı, hat çapıyla aynı veya bir küçük anma çapı olmalıdır.
- Vanayı üzerinde gösterilen ok işareti yönünde, yatay olarak monte ediniz.
- Vananın hatta montajında izolasyon vanaları (kelebek veya sürgülü vana v.b),hava tahliye vanası, hızlı basınç tahliye kontrol vanası ve pislik tutucu vanalar kullanılması tavsiye edilir.
- Basınç düşümü esnasında kavitasyon riski,vana gövdesi için tehlikelidir. Ayarlamak istediğiniz çıkış basınç değerini kavitasyon çizelgesine bakarak ayarlayınız veya teknik elemanımıza başvurunuz
VANA AYARININ YAPILMASI
- Pompayı çalıştırınız veya şebekedeki ana vanayı açarak sisteme suyu veriniz.
- Vana girişinde bulunan ve “b1” ile gösterilen küresel vanayı açıp, vana çıkışında buluanan ve “b2” ile gösterilen küresel vanayı kapatınız.
- Vananın kontrol haznesine suyun ulaşması için bir süre bekleyiniz. Kontrol haznesine su ulaştığında,manometre ibresi belli bir basınç değeri gösterecektir.
- “a” ile gösterilen pilot vananın üzerindeki “e” ile gösterilen ayarlama vidası ile istenilen çıkış basınç değerini manometreye bakarak ayarlayınız.
- Ayarlama vidasını saat ibresi yönünde çevirdiğinizde çıkış basınç değeri artacak aksi yönde çevirdiğinizde ise çıkış basınç değeri azalacaktır.
- İstenilen çıkış basınç değerini, ayarladıktan sonra, ayarlama vidası altında bulunan kontra somununu sıkınız. “b2” ile gösterilen küresel vanasını açınız ve sisteme suyu veriniz. “b2” vanasını açtıktan sonra manometre sıfır değerini gösterecektir.
- Çıkış basınç değerini sürekli olarak kontrol ediniz. Vana regülasyon işlemini gerçekleştirmediği taktirde firmamıza başvurunuz.
VANA BAKIMI
“c” ile gösterilen parmak filtreyi, suyun kalitesine göre kontrol ediniz ve temizleyiniz. Su çok kirli olmadıkça filtre temizliğini birkaç ay içinde birden fazla yapmayınız. Kış mevsiminde kullanılmayan vanaların aktüatöründeki ve pilot vanalarındaki suyu tahliye ediniz.
Arıza Tespit & Düzeltmeler
ARIZA | NEDENLERİ | DÜZELTİLMESİ / ONARIM |
Vana Açılmıyor | 1- Vana girişindeki ve çıkışındaki küresel vanalar kapalı olabilir. 2- Vana giriş basıncı çok düşük olabilir. 3- Pilot vananın ayar cıvatası çok gevşemiş olabilir. | 1- Küresel vanaları kontrol edin kapalıysa açın. 2- Sisteminizi kontrol ediniz. 3- Ayar cıvatasını istenilen değerde getirin ve kontra somununu sıkın. |
Vana Kapanmıyor | 1- Diyafram yırtılmış olabilir. 2- Diyafram yatağında yabancı maddeler olabilir. 3- Pilot vananın bağlantıları yabancı maddelerden tıkanmış olabilir. 4- Parmak filtre tıkanmış olabilir. | 1- Diyaframı kontrol edin,yırtılmış ise yenisi ile değiştirin. 2- Diyafram yatğını kontrol edin varsa yabancı maddeleri temizleyin. 3- Bağlantıları kontrol edin ve temizleyin. 4- Tıkanmış ise temizleyin. |
Düzensiz Regülasyon | 1- Pilot vananın hareketli parçaları kireçlenmeden dolayı tıkanmış olabilir. 2- Pilot vana girişindeki iğneli vana veya orifisi tıkanmış olabilir. 3- Manometre arızalı olabilir. | 1- Yenisi ile değiştirin. 2- Temizleyin. 3- Yenisi ile değiştirin. |
” Bu web sitesinde paylaşılan içerikler tamamen bilgi amaçlı olup, bir resmi belge niteliği taşımaz.”
Kaynak : Vafon Valf Sanayi Tic. Ltd. Şti. 21.01.2019 tarihinde saat, 10:21 ‘ de erişildi.