İsveç Yenilenebilir Enerji Hedefine Ulaştı
Genelmekanik, haber
– İsveç, yenilenebilir enerji hedeflerinden bir tanesini planlanan tarihten önce tutturmuş durumda. 2012 yılında İsveç ve Norveç, yeşil enerji kaynaklarından elektrik üretimini 2020 yılına kadar 28.40 terawatt /h artıracak ortak bir anlaşma imzalamışlardı. İsveç daha sonra 2030 yılına kadar 18 terawat/h daha artırarak hedefini katladı.
– Halen inşaa edilen rüzgâr türbinlerinin sayısı ve ileride planlanan rüzgâr türbin yatırımları dikkate alındığında İsveç; 7,506 megawatt lık ve tahmini 19,80 terawatt/h lik yıllık üretim kapasitesi mevcut olan 3,681 türbin inşaa etmiş olacak.
– SEA ( Sverige Energy Agent ) analistlerinden Markus Selin, verdiği röportajda , istihdamdaki artışa karar verilmesinden sonra, çok sayıda yatırım kararı alındı ve bu sebepten önümüzdeki yıllarda bir çok rüzgâr türbini devreye alınmış olacak. Bugün 15,6 terwatt/h lik yenilenebilir enerji projesi mevcuttur, bunlardan 11,6 terawtt/h rüzgâr enerjisinden elde edilmektedir. 28,4 terawatt/h lik müşterek hedef yaklaşık 10 terawatt/h i aşacak. Bu da İsveç’ in 18 terawtt/h lik üretiminin 8,7 sinin oluşturuyor.
– Ajansa göre, yenilenebilir üretim için belirlenen hedeflere artık ulaşılabilecek düzeyde ve İsveç bu hedeflere ulaşmada iklim ve ve enerji adaptasyonu için iddialı durumda. 2030 yılın kadar %50 daha verimli enerji kullanımı ve 200 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji üretim hedeflerini belirlemiştir. Aynı zamanda da 2045 yılına kadar sıfır sera gazı emisyonu stratejisi vardır. Avrupa Birliği, İklim Değişikliği Anlaşması’nın bir maddesi olarak, 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından % 20 , enerji tüketiminin bağlayıcı hedefini belirleyen yenilenebilir bir enerji yönergesi belirledi. Avrupa Birliği’ n de bulunan ülkelerin hemen hepsi yenilenebilir enerji için 2020 bağlayıcı hedeflere ulaşma yolunda yatırımlarına devam etmektedir.
– 2010’dan beri, dünya genelinde işletilen yenilenebilir enerji potansiyeli yıllık olarak % 8 ila % 9 oranında artmaktadır ve bu fosil kaynaklı yakıtlardan elde edilen enerjilerin ortalama büyüme oranından iki kat daha fazladır. 2017 yılında, küresel olarak ek 167 GW yenilenebilir santrali işletmeye alındı. Bu yaklaşık olarak Brezilya gibi bir ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak büyüklüktedir. En büyük yatırımlar rüzgar ve güneşe dayalı enerji üretim santrallerinde görüldü.
– Asya, son zamanlarda yenilenebilir enerji sektöründe en hızlı artışı gördü ve şu anda küresel yenilenebilir kapasitenin % 42’sini oluşturmaktadır.
Burada yayınlanan içerikler tamamen bilgi amaçlı olup bağlayıcı bir resmi belge niteliği taşımaz.
Kaynak : https://www.weforum.org
https://www.yenienerji.com/haberler/isvec-bu-yil-2030-yenilenebilir-enerji-hedefine-ulasti