HİDROJEN İLE ÇALIŞAN KOMBİ
Genelmekanik, ansiklopedi
THERMEA GROUP, DÜNYANIN HİDROJENLE ÇALIŞAN İLK KOMBİSİNİ GÖRÜCÜYE ÇIKARDI
Dünyanın iklimlendirmede lider şirketlerinden BDR Thermea Group, dünyada ilk kez hidrojenin konutların merkezi ısıtma sisteminde kullanılmasını sağlayan kombisini tanıttı. Baymak’ın da aralarında yer aldığı lider markaları bünyesinde bulunduran BDR Thermea Group’un İtalya’daki AR-GE Merkezi’nde geliştirilen hidrojenle çalışan kombi, Hollanda’da gaz dağıtım firması Stedin iş birliğiyle gerçekleştirilen ilk pilot çalışmanın ardından, Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde geniş ölçekli test uygulamalarına başlayacak.
Hidrojen ile çalışan kombinin geliştirilmesinin BDR Thermea Group’un düşük karbon salınımına sahip ısıtma çözümlerinin bir parçası olduğunu belirten BDR Thermea Group CEO’su Bertrand Schmitt sözlerine şöyle devam etti; “Sürdürülebilir şekilde üretilen hidrojen, gelecek için önemli ve potansiyeli yüksek bir enerji taşıyıcısı. Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi gibi kış aylarında en çok ihtiyaç duyulan kaynakların uzun süre kullanımı için gerekli depolama koşullarının sağlanması konusunda bu teknolojiye ihtiyaç duyacağız. Yakıt kullanan ürünlerimizin yanı sıra hidrojen ile çalışan yeni kombimizle sürdürülebilir bir çevre yaratmak konusunda kararlıyız.”
Hidrojenle çalışan kombinin kullanımı ve test alanları konusunda bilgi veren BDR Thermea Group CTO’su Peter Snel; “Hidrojen ile çalışan kombinin çalışma prensibi, doğal gaz ile çalışan bir kombininki ile aynı. Gelecekte doğal gaz hatları yoluyla hidrojenin tedarik edilmeye başlanması ile doğal gaz ile çalışan kombileri, hidrojen ile çalışan kombilerle değiştirebileceğiz. Bu nedenle şebeke operatörleriyle iş birliği yapmak, çok önemli. Hollanda’daki pilot çalışmaya ek olarak Birleşik Krallık’ta geniş ölçekli bir demo projeyi de uygulamaya alacağız. Önümüzdeki iki yıl içinde 400’ün üzerinde hidrojen ile çalışan kombinin kurulumu ve ilk çalıştırması yapılacak” dedi. Test uygulamaları için iş birliği yaptıkları gaz firması Stedin gibi Avrupa’daki diğer gaz dağıtım kuruluşları ve bina sahiplerini de saha testleri için iş birliğine davet ettiklerini dile getiren Snel, CO2‘siz ısı tedarik teknolojilerinin gelişiminde ancak bu şekilde bir hızlanma yaşanabileceğini, bu uygulamaların aynı zamanda rüzgâr ve güneş enerjisi kullanarak sürdürülebilir ve çevreci enerjinin üretimini de artıracağını dile getirdi.
Endüstriyel alanda 1950’lerden bu yana kullanılan hidrojen, iklimlendirme sektöründe de yeni fırsatlar sunuyor. Fosil yakıtlardan sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş aşamasında sadece güneş ve rüzgar değil farklı enerji taşıyıcıları da kullanılmaya başlanacak. Bu enerji taşıyıcılarında gelecekteki büyük rolün sahibi ise hidrojen olarak karşımıza çıkıyor. Hidrojen doğal gaz, rüzgar ve güneş gibi bir enerji kaynağı değildir. Hidrojen gazı bir enerji taşıyıcısıdır, bu nedenle hidrojenden enerji üretilebilir. Tıpkı doğal gaz ve diğer gazlar gibi, hidrojen de saklama ve depolama yöntemi ile kullanılabilir.
Geleceğin enerji taşıyıcılarından biri olan hidrojen gazı özellikle binalarda, evlerde hem ısıtma hem de sıcak su temininde kullanılabilecek. Özellikle bir ısı ağına bağlanamayan tarihi yapılarda hidrojen gazı güvenli ve temiz bir enerji olarak alternatif olarak kullanılabilecektir.
Hidrojen, depolanması kolay bir gazdır. Taşınması kolay olan hidrojen yenilenebilir enerjiden üretilirken, hidrojen ile çalışan bir kazandan doğaya kalan sadece sudur. Hidrojen gazında CO₂ emisyonu bulunmaz bu yüzden temiz bir gelecek için alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Mevcut doğal gaz altyapıları hidrojen gazı dağıtımı için elverişli olsa da geleneksel merkezi ısıtma kazanları hidrojen kullanımı için uygun değildir. Bu yüzden BDR Thermea Hollanda’daki ilk hidrojen kazanını geliştirerek saf hidrojen kullanımında sektörde yeni bir dönemin başlangıcına imza atmıştır. Bu çalışmaların önümüzdeki dönemlerde ‘Hidrojen mahalleleri’ olarak adlandırılan pilot uygulama alanlarında hayata geçirilerek ve yaygınlaşması amaçlanmaktadır.