SAĞLIK

D VİTAMİNİ MEVSİMİ GELDİ

Genelmekanik, ansiklopedi


Cilt kanseri, güneş koruyucuları ve vitamin takviyeleri

Cilt kanserinde kendimizi korumak için aldığımız ilk önlem güneşten kaçmak. Gidip bir gölgeye sığınmak ya da cildimizi güneş kremleriyle sıvamak. Ancak günümüzde güneşten korunmanın da sağlımız için risk oluşturduğu fikri önem kazanmaya başladı. Dünya çapında büyük oranda artan D vitamini eksikliği oranı neden olarak insanların güneşten korunması gösteriliyor.

D vitamini eksikliği beraberinde güçsüz kemikleri ve dişleri, enfeksiyonları, kalp ve damar hastalıklarını, otoimmün hastalıkları getiriyor.

Bir diğer sorunda D vitamini takviyeleri bir çözüm gibi görünse de bugüne kadar beklenen etkiye sahip olmadığı hakkında görüşler de var.

Yapılan son araştırmaların sonucunda elde edilen bilgiler güneşe maruz kalmanın D vitaminin ötesinde de faydaları olduğu yönünde.

Hipokrat : Tıbbın babası

Hipokrat , bir çok hastalığın tedavisinde güneşin yararlı etkileri olduğuna inanıyordu. Ancak güneş ışığına tıp dünyasından asıl ilgi güneş ışığının bakterileri öldürdüğünün ve çocuklarda görülen raşitizm sorununun kaşfedilmesiyle 20.yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. 1920′ lerin sonlarında gelindiğinde güneşin her derde deva geldiği düşünülmekteydi. Daha sonraları bilimle ilgilenen insanlar cildin, güneş ışığındaki UVB’ ye maruz kaldığında vücutta D3 vitamini sentezinin arttığını keşfettiler. Bu gelişmeler olurken diğer yandan İngiliz araştırmacı Geroge Findlay 1928 yılında fareleri düzenli olarak UV ışınına maruz bıraktığında ciltlerinde tümörlerin geliştiğini gözlemledi. O zamandan beridir, bir çok çalışma UV ışığının cilt hücrelerindeki DNA mutasyonlarını etkileyerek potansiyel olarak kansere yol açtığını gösteriyor.

RİSK GRUPLARI

Açık ten rengine sahip insanların, ailesinde cilt kanseri öyküsü olanların, güneş altında çalışanların, hayatının erken dönemlerinde güneş yanığı öyküsü olanların ve solaryuma girenlerin cilt kanserine yakalanma riski diğerlerinde göre daha fazladır.

10 thoughts on “D VİTAMİNİ MEVSİMİ GELDİ

Yorumlar kapatıldı.