FİNANSYAPAY ZEKÂ

İSTANBULKART ALIŞVERİŞ KARTI OLUYOR

Genelmekanik, ansiklopedi


İstanbulkart Uluslararası Alışveriş Kartı Olması İçin Adımlar Atılıyor

İBB iştiraki olan BELBİM ile Bankalar arası kart merkezi arasında İstanbulkart’ ın Türk ödeme sistemi olan TROY ile entegre olunması için iyi niyet protokolü imzalandı.

Büyükşehir belediyesi iştiraki olan BELBİM tarafından geliştirilen İstanbulkart’ ın yurt içi ve yurt dışı alışverişlerde kullanılması için ilk adım olan iyi niyet protokolü BELBİM AŞ. ile BKM arasında imzalandı. Bu sebeple 18 milyon aktif İstanbulkart kullanıcısı market, restaurant, kafe gibi yerlerde alışveriş kartı olarak kullanabilmesi amacıyla ilk adım atılmış oldu. Aynı zamanda banka kartına ihtiyaç duyulmadn tüm ATM’ lerden para çekme ve yatırma işlemlerinde kullanılabilecek. Türkiye genelinde elli bini aşan ve yaklaşık 2.4 milyon ödeme noktasında, dünya genelinde 190 ülke ve 2 milyon ATM ve 42 milyonu aşkın notada kullanılabilecek bir uluslararası bir harcama kartı haline gelecek.

Şehir Yaşam Kartı

2007 yılında kullanılmaya başlanan istanbulkart ile Türkiye’ de ilk defa toplu ulaşımda elektronik ödeme sistemine geçildi. Daha sonra İstanbulkart’ ın bir ulaşım kartı olmasının da ötesinde tüm ödemelerde kullanılabilecek bir şehir yaşam kartına dönüştürülmesi için 18 Aralık 2015 tarihinde BDDK dan faaliyet izni alındı. Böylece İstanbulkart ilk etapta İspark, İBB Sosyal tesisleri, Beltur’ a ait kafe ve restaurantlar ödeme sistemine uygun hale getirildi. Şu an ise yapılan Türkiye ve dünyada kullanılmaya başlıyor.

Troy ile Ödeme

Kredi kartı ve hesap kartı ile pos cihazlarından yapılan ödemeler İstanbulkart ile de uyumlu olacak. İstanbullu’ lar cebindeki İstanbulkart ile toplu taşıma ücreti öder gibi market, restaurant kafe gibi işletmelerde ödeme gerçekleştirebilecek.

İstanbulkart harcama noktaları; Raylı sistemler, Deniz Ulaşım Hizmetleri, Otobüs İşletmeleri, Otopark İşletmeleri & Tuvalet İşletmesi.