BİLİM VE TEKNOLOJİYAPAY ZEKÂ

ATLAS, ( Yeni Nesil İnsansı Robot )

Genelmekanik, ansiklopedi


Fikir ve Amaç

Atlas , Amerikan Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) finansmanı ve gözetimi ile öncelikle Amerikan robot şirketi Boston Dynamics tarafından geliştirilen iki ayaklı bir insansı robot . 1,8 metrelik (6 ft) robot, çeşitli arama kurtarma görevleri için tasarlanmıştır ve 11 Temmuz 2013 tarihinde halka tanıtılmıştır.

Modelleme ve Gelişim Süreci

Atlas’ın tasarımı ve üretimi, Boston Savunma Bakanlığı ile birlikte ABD Savunma Bakanlığı’nın bir ajansı olan DARPA tarafından denetlendi . Robotun ellerine bir tanesi tarafından geliştirilen Sandia Ulusal Laboratuarları diğer tarafından geliştirilen ederken, iRobot. 2013 yılında, DARPA program yöneticisi Gill Pratt, Atlas’ın prototip versiyonunu küçük bir çocukla karşılaştırarak “1 yaşında bir çocuk zar zor yürüyebiliyor, 1 yaşında bir çocuk çok düşüyor…” biz şu anda olduğun”  .

Atlas, Boston Dynamics’in daha önceki PETMAN insansı robotuna dayanıyor ve hidrolik olarak çalıştırılan dört uzuv var. Yapılmış olan alüminyum ve titanyum , bu yaklaşık 5.9 feet uzunluğunda duran 330 pound (150 kg) ağırlığında ve mavi ile aydınlatıldığında LED . Atlas , her ikisi de harici bir bilgisayar tarafından kontrol edilen bir lazerli uzaklık ölçer ve stereo kameralar olan iki görme sistemi ile donatılmıştır ve ellerinde iyi motor beceri özelliklerine sahip. Uzuvları toplam 28 derecelik serbestliğe sahiptir. Atlas, engebeli arazide dolaşabilir ve kollarını ve bacaklarını kullanarak bağımsız olarak tırmanabilir, ancak 2013 prototip sürümü bir dış güç kaynağına bağlıydı.

Ekim 2013’te Boston Dynamics, Atlas’ın mermilerin çarpmasına dayanabileceğini ve tek ayak üstünde dengeyi kaldırabileceğini gösteren bir video yükledi.

2014 yılında, altı farklı ekip tarafından programlanan Atlas robotları , robotun bir araca girip çıkma ve bir araç açma, bir kapı açma ve bir elektrikli alet kullanma dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirme yeteneğini test etmek için DARPA Robotik Mücadelesinde yarıştı . Diğer çeşitli robotlar da yarıştı. Yarışma 2011 esinlenerek Fukuşima Daiichi nükleer felaket ve kazanan takım için 2 milyon ABD dolarını ödülü taşır.

2015 yılında DARPA robotik finalleri IHMC Robotics’ten (Running Man) Atlas, Koreli takım Kaist ve robotu DRC- Hubo’yu altı dakikalık bir süre sonunda ikinci sırada tamamladı ve tüm kursu 50:26 daikada tamamladı.

ATLAS 2018 GÜNCELLEMELER

ATLAS, ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Yeni Sürüm Atlas!

23 Şubat 2016 tarihinde, Boston Dynamics YouTube’da yeni bir sürüm Atlas robotunun videosunu yayınladı . Atlas’ın yeni versiyonu, hem dış mekanda hem de binaların içinde çalışacak şekilde tasarlanmış. Mobil manipülasyon için uzmanlaştırılmış ve kar dahil olmak üzere geniş bir arazide yürümekte ustalaşmıştır. Elektrikle çalışır ve hidrolik olarak hareket kabiliyetine sahiptir. Vücudunda ve bacaklarında denge sağlamak için sensörler kullanır ve engelleri aşmak, araziyi değerlendirmek, navigasyona yardımcı olmak ve nesneler taşınırken bile nesneleri manipüle etmek için kafasında LIDAR ve stereo sensörleri kullanır. Atlas’ın bu yeni sürümü yaklaşık 175 cm (5 ft 9 inç) uzunluğunda (DRC Atlas’tan daha kısa bir kafa) ve 180 lb (82 kg) ağırlığında.

Zaman İçinde Eklenen Yenilikler

16 Kasım 2017’de Boston Dynamics , Atlas robotunun bir YouTube videosunu yayınladı . Bu videoda Atlas, kutulara zıpladı, zıplarken ve geri tepme yaparken 180 derece dönerek gösterildi .

10 Mayıs 2018’de Boston Dynamics , Atlas robotunun bir güncelleme videosunu YouTube’da yayınladı . Bu videoda, Atlas’ın düz olmayan bir alanda çimlerin üzerinde uzandığı ve çimlerin üzerinde yatan bir kütüğün üzerinden atladığı gösterildi.

12 Ekim 2018’de Boston Dynamics , Atlas robotunun YouTube’a yönelik bir güncelleme videosunu yayınladı. Bu videoda Atlas, kutuların üstünden atlayarak dolaşıyordu.

Atlasın Pratikleri

Atlas, arama kurtarma operasyonlarında acil durum servislerine yardım etmek, vanaları kapatmak, kapıları açmak ve insanların dayanamayacağı ortamlarda çalışan ekipmanı çalıştırmak gibi işleri yapmak için tasarlanmıştır. Savunma Bakanlığı, 2013 yılında robotu saldırgan veya savunmacı savaş için kullanmaya ilgisinin olmadığını belirtti.

2015 yılında Darpa robotik yarışmasında Atlas, aşağaıdaki sekiz görevi tamamlayamamıştı :

  1. Şantiyede araç sürme,
  2. Moloz temizleme
  3. Giriş yollarındaki çöpleri temizleme
  4. Bir Binaya giriş açıp içeri girme
  5. Endüstriyel bir merdivene tırmanma ve endüstriyel bir geçitten yürüme
  6. Bir alet ile beton bir paneli kırma
  7. Patlak bir borunun yakınında vana bulup kapatma
  8. Bir yangın hortumunu dikme bir boruya bağlayarak vanasını açma

Tepkiler

Atlas, 11 Temmuz 2013 tarihinde halka duyuruldu . New York Times , “bilgisayarların nasıl bacaklarını büyütmeye ve fiziksel dünyada dolaşmaya başladıklarına dair çarpıcı bir örnek” olduğunu ve robotu “dev – titrek olsa da – uzun zamandır beklenen insansı robot çağına doğru adım. Yapay zeka konusunda uzman olan Gary Bradski, “yeni bir tür olan Robo sapiens’in ortaya çıktığını” ilan etti .

BOSTON DYNAMIC : ATLAS UPDATE

ATLAS PARKUR PRATİKLERİ 2018

Robot

Androit Robot

Asimo

” Bu web sitesinde paylaşılan içerikler tamamen bilgi amaçlı olup, bir resmi belge niteliği taşımaz.”

Kaynaklar : YouTube BostonDynamic, NewYorkTimes,