BİLİM VE TEKNOLOJİENERJİGÜNEŞ ENERJİSİ

Güneş Enerjisini Etkili Kullanan Akıllı Yapılar : Esnek Evler

Genelmekanik, ansiklopedi


Günümüzde modern şehirlerin ve evlerin zamanla değişen şartlara cevap verecek şekilde daha esnek ve dayanıklı olması gerekiyor. Bu nedenle enerji alt yapıları artık sadece teknolojinin değil mimarinin de bir parçası haline geliyor.

Bunun en iyi örneklerinden biri MIT Enerji Girişimi‘ nin de katkılarıyla geliştirilen ve güneş ıiınlarını toplayan esnek malzemeden üretilmiş duvarları olan bir yapı. Fotovoltaik hücreler ile birleştirilmiş şeritlerden oluşan bu perde benzeri yapılar ayçiçeklerden esinlenerek Güne’ e göre hareket etme kabiliyetine sahip. Böylece esnek duvarlar en yüksek miktarda enerji yakalayabiliyor. Ayrıca bu paneller yazın gölge oluşturacak şekilde yönlenirken kılın ışığın evin içine girmesine imkan sağlıyor. Esnek panellerin oluşturduğu gölge farklı desenler oluşturarak mimarinin bir parçası haline geliyor.

MIT‘ de mimari uygulamalar profesörü Shelila Kennedy ve ekbinin geliştirdiği ‘ ‘Esnek Ev ” projesi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayan enerji alt yapılarına sahip geleneksel yapıların aksine esnek, hafif ve düşük karbon içerikli malzemeler kullanılarak geliştirildi. Esnek Ev projesinin ilk örnek uygulaması Almanya’ nın Hamburg şehrinde inşa edildi.

 

 

Burada yayınlanan içerikler web kullanıcıları için tamamen bilgi amaçlı olup bağlayıcı bir resim belge niteliği taşımamaktadır.

 

Kaynak : Bilim ve Teknik Sayı 548, Sayfa 9

Bir yanıt yazın