MÜZİK

KEMAN

Genelmekanik, ansiklopedi


KEMAN

Keman ve Yaylı Enstrümanlar Ailesi

KEMAN

Keman veya viyolon, viyola veya viyolenselin de bulunduğu en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akord sesleri batı müziği için pes ten tize sol, re, la ve mi ‘ dir. Türk müziği için pes ten tize do, sol, re, la ‘ dır.

Keman yayına arşe denir. Arşede yapay ya da gerçek at kılının yanı sıra ham misina olarak adlandırılan bir madde de kulalnılır. Ayrıca yayını yayını düzgünleştirmek ve sesini güzelleştirmek amacıyla arşe ye reçine adı verilen madde sürülür. Reçine bala benzeyen sarı renk katı maddedir.

Almanca Geige, Fransızca violon, İtalyanca violino olarak telafuz edilir. Uzunluğu 60cm. dir. Yayla çalınan telli bir enstrümandır. Notası ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır. Orkestralarda, genelde Solo, 1, 2 olarak üç partisi bulunur. Solo veya eşlik görevi üstlenir ancak özellikle bir solo çalgıdır. Hiç bir enstrümanda olmayan ses rengiyle zengin bir anlatım gücü vardır.

Keman çalmayı öğrenme süresi kişilerde; başlama yaşı, enstrümanın kendi mekanizması, müzik kulağının olup olmaması ve çalma tekniklerindeki farklılıklara göre değişiklik gösterir. Keman tutuşu, arşe çekişi ve nota değerlerinin öğrenilmesi sonrasında basit notalı şarkı ve melodiler çalınmaya başlanır.

VİYOLA

Viyola, yaylı çalgılar ailesinin 2. üyesidir ve şekil olarak kemana benzer ancak kemandan biraz daha büyüktür. Alto ‘ da denilir. Fiziki yapısı tamamen keman benzer. Keman ailesi müzik aletlerinde orta sese sahiptir ve keman ile çello arasında yer alır. Gövde uzunluğu 41 – 45 cm. dir. 

Notaları üçüncü çizgi do anahtarıyla yazılır. İnce seslerde sol anahtarı kullanılır. Viyolanında dört teli vardır ve tam beşli aralıklarla do, sol, re, la olarak akort edilir. 

Viyola teknik olarak ta kemana benzer. Parmak ve yay tekniği, pozisyonlar ve değişik ses renklerini elde etme yöntemleri kemandan çok farklı değildir. 

STENTOR KEMANIN HİKAYESİ
STENTOR KOMPLEKSİ

11 thoughts on “KEMAN

Bir yanıt yazın