GEZİ REHBERİ

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

Genelmekanik, ansiklopedi


google haritalar

Son Roma Kentleri

Son Roma Kentleri

Sagalassos, Burdur’ un Ağlasun ilçesinde 1450-1600 rakımında bulunan 20. yy. ın sonlarından beri arkeologlar tarafından kazı çalışmaları yapılan, geç keşfedilmiş bir antik kenttir. 2009 yılında UNESCO Dünya geçici miras listesine giren Sagalassos ‘ bir çok farklı medeniyetin yaşam şekillerini yakından tanıyabilir, bu kültürlerin etkileyici hikayeleri arasında gezinti yapabilirsiniz.

Bögedeki en eski yerleşim M.Ö. 6500 yıllarına doğru uzanır. Bu dönemlere ait seramik kap, kacak üretiminin yoğun olduğu bilinmektedir. Sagalassos Roma döneminde Anadolu yol güzergâhı üzerindeki öneminden dolayı bilindik bir yerdi. Bu yy. da Sagalassos bilindik bir kent olmasına rağmen zamana yenik düşerek unutulmuş ancak 1983′ yılında başlanan arkeoloji araştırmaları ve yapılan kazılar ile birlikte tekrar eski önemini kazanmıştır.

HADRİAN ÇEŞMESİ / SON ROMA KENTLERİ

Aracıyla gidecekler için, önce Burdur şehir merkezine ulaşmanız gerekiyor. Ve burada küçük bir gezinti yapabilirsiniz. Burdur şehir merkezini gezdikten sonra Ağlasun istikametine doğru yolunuza devam edebilirsiniz. Sagalassos tabelasıyla birlikte sonra 7 km. lik bir yolculuktan sonra bu antik kente ulaşacaksınız.

Yolculuğunuz esnasında daha önce görmediğiniz güzelliklerde manzaralarla karşılaşacaksınız. Eğer uçak yolculuğu yaparsanız muhteşem manzarayı kaçırabilirsiniz. Kente en yakın hava alanı Antalya İnternasyonel havalimanı na, iniş yaptıktan sonra karayolu ile, ister araç kiralayarak ister, transfer yöntemleriyle antik kente ulaşabileceksiniz. Bir başka yöntem ise, direk Burdur otobüsleri ile kente gelip, buradan belli saatlerde kalkan minibüsler ile Sagalassos’ a ulaşabilirsiniz.

SON ROMALILAR BELGESEL

GEZİLECEK YERLER ;

Sagalassos’ ta gezintiye çıktığınızda girişte sağ yanınızda , Odeon’ u ve solunuzda Roma döneminden kalan hamam ile karşılaşacaksınız. Daha içerilere girdiğinizde Aşağı ve Yukarı Agora’ yı gezdiğinizde Bizans Basilikası’ nı, Apollon Klarios’ u ve Macellum’ u Antonion Pius Tapınaklarını ve Sütunlu Cadde’ yi göreceksiniz.

Yüzünüzü batı’ ya döndüğünüzde kendinizi Hereon’ da bulacaksınız. Hereon üzerindeyken karşınızda bir tepe üzerine kurulmuş, 9000 kişilik bir amfi tiyatro göreceksiniz. Bu amfi tiyatronun dünyanın en yüksek rakımlı Roma tiyatrosudur.

Tiyatronun olduğu yöne doğru ilerlerseniz şehir kütüphanesini muhafaza eden bir yapı görürsünüz. Kütüphanede uzun yıllara rağmen kendini korumuş mozaikler vardır.

SAGALASSOS / SON ROMA KENTLERİ

Sagalassos’ a gelirken buranın hava durumuna göre kıyafet seçilmesi gezginler için iyi olacaktır. Çünkü güneş bunaltabilir, ani çıkan rüzgâr sizi üşütebilir yada birden başlayan yağmurda ıslanabilirsiniz. Çok fazla yürüme mesafesi olduğundan uygun ve rahat ayakkabılar tercih edilmeli. Dorik ve Hadrian çeşmelerine kadar çevrede herhangi bir su kaynağı olmadığından su tedariğinizi yapınız. Bu manzaraları imkan varsa profesyonel makina ile fotoğraflamanız tavsiye edilir.

Ayrıca şehir çevresinde piknik yapabilir bu nedenle yanınızda yiyecek getirmeniz iyi olacaktır, fakat mangal yapamazsınız. Konaklama olanağı vardır Ant,k Kent çevresinde bütçenize uygun oteller bulabilirsiniz.

13 thoughts on “SAGALASSOS ANTİK KENTİ

Yorumlar kapatıldı.