ENERJİGÜNEŞ ENERJİSİ

Meksika’ nın En Büyük Solar Enerji Çiftliği, 1.3 Milyon Konut’a Enerji Üretecek

Genelmekanik, haber


Hindistan ve Çin’ den Sonraki En Büyük Güneş Enerjisi Yatırım Projesi.

VIESCA, MEKSIKA: 

Meksika’nın kuzeyindeki Chihuahuan çölündeki sonsuz kum tepelerinin ve kaktüslerinin arasından geçen ufukta parıldayan bir mavi alan aniden ortaya çıkıyor – bir serap değil, Latin Amerika’daki en büyük güneş parkı.

Coahuila eyaletindeki bu sessiz sessiz kum, Villanueva enerji santralini inşa etmek için İtalyan enerji devi Enel’i seçti: 2.200 futbol sahası büyüklüğünde, güneşin ıslandığı bir alana yayılan 2.3 milyon güneş paneli.

Tesis, bu yıl daha sonra tam kapasiteye ulaştığında, 1.3 milyon konut için yeterli elektrik sağlayacak. Çin ve Hindistan dışındaki dünyadaki en büyük güneş projedir. Paneller, metalik ayçiçekleri alanı gibi güneşle birlikte dönecek şekilde tasarlanmıştır. Onlar, Meksika’nın elektriğinin yüzde 35’ini 2024’ten itibaren temiz kaynaklardan elde etmeye ittiğinin bir parçası.

Meksika, Birleşmiş Milletler iklim anlaşması için emisyon azaltma hedeflerini duyurmak için ilk gelişmekte olan ülke haline geldiği 2015 yılında çevrecilerden alçak gönüllülükle, 2050 yılına kadar onları yarıya düşürme sözü verdi. Bu itmenin önemli bir parçası, 2013 yılında gerçekleştirilen kapsamlı bir enerji reformudur.

Giden Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’nun imza girişimlerinden biri, başlangıçta 1 Aralık’ta göreve başlayacak olan başkan vekili Andres Manuel Lopez Obrador tarafından eleştirildi. Ancak, anti-teşebbüs solcu revizyona ısındı ve analistler artık burada kalmanın muhtemel olduğunu söylüyorlar.

Reform, Meksika’nın petrol sektörünü, 76 yıllık devlet tekelinin ardından yabancı şirketlere yeniden açmak için küresel manşetlere yol açtı. Daha az bilinen ama belki de en nihayetinde daha önemli olan bir özellik, özel şirketlerin elektrik üretmesine ve tedarik etmesine izin vermekti. Yeni yasaya göre, Meksika şu anda açık pazarda elektrik üretmek ve satmak için özel şirketlerin teklif ettiği temiz enerji ihaleleri düzenliyor. Enel’in yenilenebilir enerji genel müdürü Antonio Cammisecra, “Meksika’daki iş ortamı ve fırsatlardan çok memnunuz” dedi.

“Reformdan beri, bizimki gibi bir şirket için daha iyi piyasa koşulları ve potansiyel görüyoruz.”

 

Kesme maliyetleri

Bunun gibi projeler son yıllarda güneş teknolojisi fiyatlarında keskin bir düşüşten de faydalanmaktadır.

Uluslararası danışmanlık firması Deloitte’un enerji uzmanı Arturo Garcia, “Fotovoltaik güneş enerjisi, dünyanın en hızlı büyüyen enerjisi. Bu da teknoloji alanındaki yenilikçilere öncülük ediyor” dedi.

Enerji reformu ve fiyat düşüşü, Meksika’daki güneş pazarını yeniden şekillendiriyor. Ulusal Güneş Enerjisi Birliği’nin direktörü Victor Ramirez, “Reformdan önce, çevre sorunuydu,” dedi.

 

“Bugün, bu sadece çevre ile ilgili değil, ekonomi ile ilgili. Güneş kaynakları daha ucuzsa, yatırım oraya çekilecek.”

Yeni fırsatlar uluslararası ilgiyi çekiyor. Enel 650 milyon dolarlık Villanueva projesinin yanı sıra, Enel başka bir güneş parkına sahip ve iki rüzgar çiftliği inşa ediyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Meksika’daki projelerini genişletmek için 97 milyon dolarlık ek yatırım sözü verdi.

İspanya’nın Iberdrola’sı iki adet güneş parkı yapıyor, Hollandalı firması Alten bir diğeri inşa ediyor ve İngiliz destekli Atlas Yenilenebilir Enerji kısa süre önce bir diğerini satın aldı. Meksika’nın Meksika genel müdürü Camilo Serrano, “Meksika’nın dünya çapında güneş kaynakları var,” dedi.

“Potansiyel kanıtlanmış ve yatırımcıların iştahı açık arttırmalarda açıkça görülüyor.”

Elektrik faiz

Açık arttırmalar şimdiye kadar tahmini 8,6 milyar dolarlık bir yatırım yaptı.

Meksika Enerji Bakanı Pedro Joaquin Coldwell geçtiğimiz günlerde 40 güneş parkı ve 25 rüzgar projesinin inşasına yol açacaklarını söyledi. O, 2015 yılında dokuz güneş parka sahip olan Meksika’nın 2021 yılına kadar 68 olmasını hedefliyor.

Şimdiye kadar üç ihale yapıldı. Elektrik tedarikçileri tarafından sunulan üretim fiyatı, megavat saat başına 50 $ ‘dan 20 $’ a düştü. Program sayesinde Meksika, hükümete göre en temiz enerji yatırımına sahip ülkelerin başında ilk 10 listesinde yer alıyor. Bu durum, fiyat düşüşünün Kasım ayında açıklanacak bir sonraki açık arttırmada devam edeceğini tahmin ediyor.

 

 

 

Bu web sitesinde paylaşılan bilgiler tamamen bilgi amaçlı olup resmi bir belge niteliği taşımaz.

Kaynak : www.ntdv.com 14.11.2018 tarihinde erişildi.

cgtn.com 15.11.2018 tarihinde erişildi.

 

 

5 thoughts on “Meksika’ nın En Büyük Solar Enerji Çiftliği, 1.3 Milyon Konut’a Enerji Üretecek

Bir yanıt yazın