ENERJİHİDROLİK ENERJİ

Devasa Barajlar

Genelmekanik, ansiklopedi


ENERJİ ÜRETEN BARAJLAR

Barajlar uzun yıllardır hidroelektrik enerji üretimi için gerekli önemli ve gerekli tesislerdir. Hidroelektrik santrallerin özelikleri ve kabiliyetleri zamanla ve gelişen teknoloji ile birlikte değişime uğramıştır. İnşaa edilen barajların tümü aynı şartlarda projelendirilmezler. Bu sebeple bazı barajlar enerji üretme konusunda birbirleriyle farklılıklar gösterirler.

Dünya’ nın Enyüksek Enerji Üretim Kapasitesine Sahip Barajları

Çin Hubei Üç Boğaz Barajı

Elektrik üretim kapasitesi bakımından şu ana kadar yapılan dünyadaki en büyük hidroelektrik barajı olma özelliğine sahiptir. Bu barajın enerji üretim miktarı 22.500 MW tır. Hubei Barajı’ nın yapım maliyeti yaklaşık olarak 37 Milyar dolar dır. Dünya üzerindeki diğer barajlara oranla son derece yüksek kapasiteli bir hidroelektrik barajı dır. Hubei Üç Boğaz barajı, Hoover Barajı’ndan 11 kat daha fazla elektrik üretebilme kabiliyetine sahip olduğu resmi kayıtlarda mevcuttur.

İtaipu Hidroelektrik Santrali

İtaipu Barajı, Hubei Üç Boğaz Barajı’ dan önce dünyanın en büyük birinci büyük barajıydı. 2015 yılında bir rekora imza atarak 90 TW/saatlik enerji üretimiyle tarihe geçmiştir. Bu baraj Brezilya ve Paraguay sınırında bulunmakla birlikte büyük oranı Paraguay %75 Brezilya %20 her iki ülkenin enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Itaipu Barajı, 14.000 MW enerji üretim kapasitesine sahiptir. Baraj 1984 yılında kurulur ve elektrik üretimi bakımında çeşitli rekorlara imza atmıştır. Bu rekorlardan en önemlisi 2016 yılında santralin 103.098.366 MW saat lik üretimi olmuştur.

Xiluodu Barajı

Bu baraj Çin‘ in Hubei Üç Boğaz Barajından sonra ikinci en büyük barajı ve hidroelektrik santralidir. Xiluodu Barajı Çin’ in Yunnan eyaletinde Jinsha Nehri üzerine kuruludur. Baraj yüksekliği 285,5 metre ve 13.860 MW lık elektrik enerjisi üretim kapasitesi vardır. Bu yükseklik ile dünyanın dördüncü en yüksek barajı ve üretim kapasitesi bakımından ise; üçüncü sıradadır.

Bir yanıt yazın