ISITMA SİSTEMLERİ

Hava Apareyi Nedir ?

Genelmekanik, ansiklopedi


SICAK HAVA APAREYLERİ

Genelde ısıtma sistemlerinde toplu kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi veya bölgesel olarak ta kullanılabilirler.

Bu sistemlerde kullanılan iki tip cihaz mevcuttur :

  1. RADYAL FANLI SICAK HAVA APAREYLERİ

Radyal fanlı sıcak hava apareyleri fabrika, atölye, spor salonu, garajlar gibi yerlerde sıcak hava üreten üniteler olarak kullanılırlar. Genelde 90/70 °C sıcaklıktaki suyun çalışma şartlarına göre dizayn edilirler. Radyal apareyler aynı zamanda sıcak suyun yanında buhar ve kızgın su ile çalışırlar fakat önceden ısı kaynağının tipi belirlenerek imal edilirler. Radyal fanlı apareyler tavan yüksekliği 4 metreyi aşan alanlarda kullanıma uygundur.

 

 

 

– BİR RADYAL FANLI SICAK HAVA APAREYİNİ OLUŞTURAN BİRİMLER :

GÖVDE :  Elektrostatik toz boyalı galvaniz saçtan özel olarak imal edilmiş plakaların birleştirilmesiyle meydan gelir.

Vntilatör ve motor Grubu : Radyal apareyler de rotor motor tipi seyrek kanatlıdır ve geriye eğik santrifüj fan grubu kullanılır. Bu fan 230 volt 50 hz ile şebekeden beslenerek çalışır. Bu motor tipi sessiz ve güvenli olduğundan tercih edilir. Ayrıca % 40 enerji tasarrufu sağlar.

Isı Tranferi Sağlayan Armatürler : Radyal sıcak hava apareylerin de bakır boru ve kısmen alüminyum armatür kullanılır. Yüksek verimli bu armatürler ile istenilen ısı iletimi kolayca yapılır. Yine ısı kaynağına göre buhar ve kızgın su tercihleri için 0,5 ve 6 bar  dayanımlı çelik boru ve çelik kanatlı elektro galvaniz kaplamalı armatürler kullanılır.

Isıtıcı Armatür : Üretilen sıcak havayı istenilen şekilde yönlendirmek amacı ile ayarlanabilir kanatlardan oluşur.

Su Giriş ve Çıkış Bağlantıları :  Standart olarak sıcak suyun kullanıldığı tesisatlarda, rakor ve dişli boru kullanılırken, ısı kaynağı olarak buhar tercih edilen yerlerde basınçtan flanşlı bağlantı kullanılır.

Hava Karışım Hücresi :  Radyal apareylerde dış hava kullanılması durumunda, karışım hücresi ile istenilen oranda karışım havası elde edilerek ısıtma yapılır.

2. AKSİYEL FANLI SICAK HAVA APAREYLERİ :

Aksiyel fanIı sıcak hava apareyleri fabrikalar, atölyeler, hangarlar, garajlar, spor salonları gibi toplu kullanım alanlarında ve işletmelerdw kullanılmaya elverişli sıcak hava üniteleridir. Genel standart olarak 90 / 70 °C sıcak su çalışma şartlarında 4000 – 24000 kcal/h kapasitelerde imal edilirler. Aksiyel sıcak hava apareylerinin tavan yüksekliği 4 m’ye kadar olan kapalı alanlarda kullanılmaya elverişlidir.

 

 

– BİR AKSİYEL FANLI SICAK HAVA APAREYİNİ OLUŞTURAN BİRİMLER : 

Gövde : Aksiyel sıcak hava apareyleri, özel olarak imal edilen konstrüksiyonlu ve elektrostatik toz boyalı galvaniz sacdan üretilir.  Verimlilik esasına göre minimum ölçü ve ağırlığa sahiptir. Tavan ve duvara kolayca monte edilebilecek biçimde tasarımı yapılmıştır.

Aksiyel Fan ve motor Grubu : Aksiyel sıcak hava apareylerinde kendinden motorlu, sessiz ve güvenli olarak çalışan aksiyel fan ile hava sirkülasyonu sağlanır. Koruma kafesi ile güvenlik önlemi arttırılmıştır. 230 Volt 50 Hz şehir şebeke elektriği ile çalışır.

Isıtıcı Armatür : Aksiyel sıcak hava apareylerin de bakır boru alüminyum kanatlı ısıtıcı armatürler kullanılır. Verimleri yüksek olan bu armatürler ile istenilen ısı transferi kolaylıkla sağlanır.

Hava Akım Ayar Panjuru : İstenilen şekilde havayı yönlendirmek amacı ile ayarlanabilir kanatlardan üretilir. Aksiyel sıcak hava apareyleri duvar tiplerinde tek, tavan tiplerinde ise simetrik iki yönde hava dağılımı sağlar. El ile kumanda edilir.

Isıtıcı Akışkan Giriş ve Çıkış Bağlantıları : Standart olarak, rekor ve dişli boru kullanılır.

AKSİYEL APAREY BOYUTLAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Hava Apareyi Nedir ?

Bir yanıt yazın