Güneş Enerjili Cep Telefonu
Genelmekanik, ansiklopedi
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen mobil cihazların en büyük problemi biri pil ömürleri dir. Medya oynatıcı, dijital kamera, yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran, internet tarayıcı, mobil uygulama gibi özelliklerin ilave edildiği akıllı cihazların enerji ihtiyacı artmıştır. Güneş enerjisi kullanan cihazlar ileride bu sorunun çözümü olabilecek mi ?
Bir Fransız girişimi olan SunPartner şirketinin geliştirdiği, 0,5 mm daha ince olan şeffaf ve fotovoltaik özelliğe sahip malzeme, güneş ışığından veya yapay ışıktan enerji elde edebilmektedir.Kendi kendini şarj eden güneş enerjili fikri aslında yeni değil. Fakat daha önce gerçekleştirilen uygulamalarda fotovoltaik güneş gözeleri cep telefonunun arkasında yerleşik oluyordu. Ancak bu, cihaz şarj olurken telefonun ekran üzerindeki özelliklerinin kullanılamaması anlamına geliyordu.
Güneş gözelerini telefonun ön kısmına yerleştirmek ise daha zor. Çünkü günümüz telefonlarının öz yüzü tamamen ekrandan oluşmaktadır. SunPartner’ ın geliştirdiği fotovoltaik ve optik yüzey üretim aşamasında birleştiriliyor ve dokunmatik ekranın üzerine yerleştiriliyor. Şu an %90 şeffaflık sağlanmış durumda. Ancak şeffaflık arttıkça elde edilen enerji miktarı azalıyor. Bu teknoloji ile %70 şeffaflığa ulaşıldığında her santimetre başına 5,8 miliwatt enerji üretilebiliyor. Şirket 2014′ te ikinci nesil fotovoltaik malzemeler kullanarak, elde edilen enerji miktarını iki katına çıkarmaya çalışıyor.
Şirketin pazarlama müdürü Matthieu DeBroca, bu teknoloji ile telefonun bütün enerji ihtiyacının karşılanamayacağını ancak pil ömründe %20′ lik bir artış sağlayabileceklerini söylüyor.
Burada yayınlanan içerikler web kullanıcıları için tamamen bilgi amaçlı olup bağlayıcı bir resmi belge niteliği taşımamaktadır.
Kaynak : Bilim ve Teknik Sayı 548, Sayfa 7