GEZİ REHBERİ

MOSTAR

Genelmekanik, ansiklopedi


GOOGLE HARİTALAR

Bosna-Hersek’ te Hersek bölgesinin en büyük şehri olan Mostar, şehrin ortasından geçen Neretva nehrinin iki yanında uzanır. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan şehir , doğası, yeşili, taş evleri, konakları ve çaşıları ile değişik bir atmosfere sahip bir Balkan şehridir.

Ünlü imparatorluk gezgini Evliya Çelebi, 10.ciltlik seyahatnamesinde Mostar’ da Osmanlı yapısı 45 cami, 53 mahalle, 3 bin ev, 359 dükkan tesbit ettiğini yazmıştır.

Günümüze kadar gelebilen bu yapılar azalmış olsa da, büyük ölçüde korunmuş ve hala şehirde hala bir osmanlı havası hissedilmektedir.

Mimarsinan’ nın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 ‘ da tamamlanan ve hem bu bu şehre ismini veren bölgenin hemde balkanların simgesi haline gelmiş olan Mostar Köprüsü bunun en önemli örneklerinden biridir.

Dünden Bugüne Bosna Hersek

Eylül 2022 yılı itibari ile Bosna Hersek ve Türkiye arasında Pasaport ve vize kaldırılmış kimlik kartı ile uçuşlar başlamıştır. Bosna Türkiye için ucuz bir destinasyon mu evet sayılır kalış durumunuza göre oteller fiyatları da iyi sayılır. Bu karar çok iyi bir karar olduğu söylenebilir hakikaten. Aynı hakkı Türkiye Bulgaristan için de tanıdı fakat Bulgaristan Türk vatandaşları için aynı hakkı tanımıyor. Bulgarlar Türkiye’ ye pasaport ve vize olmadan giriş yapabiliyorken Tükler için aynı prosedür AB den dolayı geçerli değildir.

Bosna halkı çok kaliteli insanlardan oluşmaktadır. Bunun sebepleri ; okuma yazma oranı çok yüksek olması ve 1877 – 1878 ‘ den sonraki dönem de Osmanlı Devleti idaresinden çıkıp Avusturya – Macaristan İmparatorluğu idaresine geçmesiyle batı medeniyeti hakimiyeti etkili olmuştur. Buna rağmen Türk-islam anlayışından kopmamışlardır.

Aslında Türkler için ana vatan Balkanlar dır. Çünkü Türkler ilk olarak Anadolu ‘ dan önce Balkanlara gitmiştir. Türklerin Balkanlar daki varlığı Osmanlı devletinden çok öncelere dayanmaktadır. Sarı Saltuk, Malkoçoğlu, Turanoğlu, Hacı Bektaş-ı Veli kolonizer örneklerdir. Dolayısıyla Osmanlı Devleti’ nin kaybetmiş olduğu Balkan savaşlarıyla aslın da Türkler Anavatanı nı kaybetmiştir.

https://youtu.be/ryf2DStn7zk

Kaynak : Erol Mütercimler & Selim Kotil Akıl Oyunu : Atatürk’ün ayak İzleri YouTube ( 10.09.2022 )

7 thoughts on “MOSTAR

Bir yanıt yazın