BİLİM VE TEKNOLOJİSU ŞARTLANDIRMA

Yeni Nesil CR Pompalar

Genelmekanik, haber


– Grundfos yeni nesil CR pompalarıyla tanıştırmamızı ister misiniz? Yeni CR pompalar, dünyanın en modüler tasarımlı pompa serisinde yer alan eskisine göre çok daha dayanıklı ve verimli pompalardır. Mevcut CR 90, CR 120 ve CR 150 modellerinin gelişmiş versiyonları olan yeni CR 95, CR 125 ve CR 155 yeni bir hidrolik tasarıma sahiptir. Bu tasarım sayesinde çark ve kılavuz kanatlardan giriş ve basma ağzına, gömlekten difüzöre kadar bütün parçalar daha da geliştirilmiştir. Böylece dünya standartlarında enerji verimliliği sağlanırken pompa güvenilirliği eskisinden bile daha yüksektir. Karbon ayak izinin düşük olmasına rağmen yeni CR serisi performans açısından sınırları zorlamaktadır.
Pompalar, son teknoloji simülasyon temelli prosesler kullanılarak tasarlandı ve dünya çapında saha testlerinden geçirildi. Yeni CR serisini gözünüz arkada kalmadan kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

%30 LARA VARAN ENERJİ TASARRUFU

– Christian Portschy, Grundfos’un ‘küçük’ boyuttaki yeni basınçlandırma pompasını ilk gördüğünde endişelenmeden edemedi.
Oberwart’taki Güney Burgenland’da bulunan su hizmetleri şirketi Wasserverband Südliches Burgenland’in (WVSB) yöneticisi Christian Portschy, “Ciddi şüphelerim vardı,” diyor.
WVSB, Grundfos’la özellikle dalgıç pompalar alanında uzun yıllar çalıştı. Portschy Grundfos’un yeni bir ‘ekstra büyük’ CR çok kademeli pompa serisini test ettiğini duymuştu. WVSB, bu pompaları kum filtreleme/geri yıkama işlemlerinden sonra su basınçlandırma temini uygulamasında kullanabilir ve suyun tanklara transferini sağlayabilirdi. Grundfos, o sırada uygulamada kullanılan pompa markasıyla karşılaştırıldığında yeni CR pompaların aynı işlemi %30 daha verimli şekilde yapabileceğini söyledi. Portschy bu öneriye sıcak baktı.
Ama pompanın küçüklüğünü gördüğünde Could the CR-95 deliver?kararını yeniden gözden geçirdi. Portschy, “Pompanın söz konusu görev için yeterli olduğunu ve gerekli su basıncını sağlayabileceğini düşünmedim,” diyor. WVSB’nin en önemli önceliğinin Oberwart’ın 50,000 sakinine güvenilir, enerji ve maliyet açısından verimli su temini sağlamak olduğunu da sözlerine ekliyor.
CR-95 bunu yapabilecek miydi?

– Portschy’nin söylediğine göre, Mayıs 2017’deki devreye almada başka belirsizlikler ortaya çıktı. Kontrol odasındaki operatörlerin şüpheleri vardı: Güç tüketimi okumaları doğru mu? Küçük motor aşırı yükleme yaşar mı? Pompa hala karakteristik eğrisinde mi çalışıyor? Gerçekten de 25 litre/saniye (I/s) yani eski büyük pompalara göre 8 I/s daha fazla mı su temin ediyor? Yoksa çalışmıyor mu? Sesi hiç de yüksek…
Şüphelerin giderilmesi uzun sürmedi. Altı aylık çalışmanın ardından rakamlar incelendi: eski pompalar 895 W kullanırken yeni Grundfos CR-95 689 W kullanıyordu. Bu da % 30 tasarruf anlamına geliyordu.
Portschy, “Pompa hiç şüphe yok ki işinde iyi,” diyor. “Rakamlar büyük bir enerji tasarrufu olduğunu gösteriyor. Performans verileri bizi çok şaşırttı.”
– WVSB, önümüzdeki aylarda basınçlandırma hattındaki diğer eski pompaları da CR-95 pompalarla değiştirmeyi planlıyor.
Christian Portschy, “Tek bir pompayla bile büyük enerji tasarrufu sağladık,” diyor. Portschy, pompanın şirketin sürdürülebilirlik konusundaki hedefleriyle mükemmel bir uyum yakaladığını da belirtiyor. Şirketin yakınlardaki bina çatılarına kurulu güneş enerjisiyle çalışan kaynağı bulunmakta. 200 PV paneller, yeni CR pompa ve düşük enerji tüketimi sayesinde WVSB herhangi bir elektrik kesintisinde önemli ekipmanlarını çalıştırabiliyor.
Portschy sözlerini şöyle bitiriyor: “Gelecek hedefimiz, bu çevredeki insanlara sürdürülebilir şekilde su temin etmeye devam etmek. Gelecek vizyonumuz için bir aşama daha kaydetmiş olmaktan mutluyum ve gelecek nesillere bu değerli sıvıyı ihtiyaç duydukları her an sağlayabileceğimizi biliyorum.”

CR POMPALARDA HİDROLİK VERİMLİLİK

– Yeni nesil CR pompaların optimize hidrolik tasarımı, gelişmiş simülasyon temelli tasarım ve test proseslerinden geçirildi. Otomatik bir tasarım döngüsü türbülans ve enerji/basınç kayıplarını azaltmak ve çark pervanelerini, kılavuz vanalarını, debi yolları ile geçitlerini kusursuzlaştırmak için gerçeğe uygun binlerce prototip üretti. Böylece enerji verimliliği açısından dünya standartlarını zorlayan bir pompa tasarlandı.

YENİ NESİL CR POMPALARIN SAHA PRATİKLERİ

– 015 sonbaharında Danimarkalı şirket Hirtshals Bölgesel Isıtma tesisi, yeni CR çok kademeli pompa serisinden üç CR-95 saha test ünitesinin kurulumunu yaptı. Bölgesel ısıtma tesisi Hirtshals, pompalardan ikisini Hjørring’den 19 kilometre uzaktaki bir atık yakma tesisine, diğer pompayı ise Tornby’daki ısı iletim hattına yakın yerleştirdi.
Hirtshals tesisinin ustabaşısı Jens Ole Olsen, Tornby’daki CR-95 pompa kurulumu sırasında, “Pompalardan daha iyi bir hidrolik verimlilik ve daha uzun bir hizmet ömrü almayı umuyoruz. Önceliklerimizi bunlar oluşturuyor,” dedi.

– Birinci yılın sonunda veriler gelmeye başladı.
Hjørring’deki iki CR-95 pompa rakip pompalara göre %4-7 arasında daha yüksek bir verimlilik gösterdi. Tornby’daki CR-95 ise pompa istasyonundaki diğer ünitelerden %12.5 daha iyi bir performans sergiledi.
Jens Ole Olsen, “Pompa istasyonlarının aylık rakamlarına bakıyoruz. Trend çizgisi Grundfos pompaların enerji tüketimi açısından çok daha az maliyetli olduğunu gösteriyor,” dedi.
“Pompalar 14 ay boyunca mevcut talebe göre zaman zaman açık ve kapalı olsa da mükemmel çalıştı. Hiçbir sorun yaşanmadı. Bizim için en önemli kriter verimlilik ve CR-95 pompalar bu açıdan şimdiye kadar sahip olduklarımızın içinde en iyileri. Elektrik pahalı. Elektriğe 133,000 Euro’dan fazlasını harcıyoruz. Bu yüzden, tasarruf yüzdeleri bizim için büyük bir anlama gelebilir. Günlük işletim giderlerimizi %6 ile %10 arasında azaltsak bile bu bizi çok memnun eder.
“Bu deneyim bize bir şeylerin mevcut duruma göre daha iyi hale getirilebileceğini kanıtlamış oldu,” dedi.
Olsen sözlerini şöyle sürdürdü: “İşletim giderleri daha düşük. Yeni Grundfos CR pompaların işimize değer katıyor.”

CR POMPALAR İLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİLER

CR çok kademeli dikey santrifüj in-line pompalar
Grundfos CR dikey, çok kademeli, santrifüj in-line pompa ailesi, su tedariği, su arıtımı ve neredeyse her türlü endüstriyel çözüm (yüksek basınçlı, sıcak, tehlikeli, yanıcı ve aşındırıcı sıvılar da dahil) için çalışır.
Genel Bakış
Grundfos CR dikey, çok kademeli, santrifüj in-line pompa ailesi, su tedariği, su arıtımı ve neredeyse her türlü endüstriyel çözüm (yüksek basınçlı, sıcak, tehlikeli, yanıcı ve aşındırıcı sıvılar da dahil) için çalışır.
CR, dört modül aracılığıyla milyonlarca farklı konfigürasyonda mevcuttur:
Motorlar
Salmastralar
Pompa modülleri
Bağlantılar.
“Karıştır ve karşılaştır” adında bir modüler yaklaşım sunuyoruz, böylece tam olarak ihtiaçlarınızı karşılayacak bir pompa konfigüre edebilirsiniz. Herhangi bir standart Grundfos pompası için yaptığımız gibi modüllerin tamamını test ettik, yeterliliğini değerlendirdik ve belgeledik.
Temel CR pompa serisi, dört değişik malzeme olarak mevcuttur: demir döküm, iki sınıf paslanmaz çelik ve titanyum. On üç debi büyüklüğü farklı salmastra, kauçuk malzemeleri ve besleme voltajları ile birlikte 50 bar basınçta 180 m3/sa.’e kadar üretme kapasitesine sahiptir.
Tipik olarak zor sıvılara veya zorlu çalışma koşullarına karşı hassas olan pompa parçalarını optimize ediyoruz.
Ayrıca, dahili frekans konvertörlü yüksek verimlilikte “E” versiyonu pompalar veya harici frekans konvertörlü (CUE) pompalar sunuyoruz. Bunlar, yüksek verimlilikte motorlar ve değişken devirli sürücülere sahip en iyi pompa teknolojisini bir araya getirmektedir. Asla ihtiyacınızdan daha fazla enerji kullanmayacaksınız.
Özellikler

YENİ NESİL CR POMPALARIN ÖZELLİKLERİ

  • Balanslı salmastra
  • Aşınmaya dayanıklı yatak malzemesi
  • Lazer kaynaklı çarklar
  • Enerji optimizasyonlu pompalar (AB minimum verimlilik endeksi (MEI) ölçütü ≥ 0.70
  • Üstün verimlilikte IE3/IE4 motorlar
  • Kolay servis, asgari arıza süresi
  • Yüksek basınç
  • Yüksek sıcaklık
  • Zor sıvılar
  • Tasarım
  • Dikey, in-line çok kademeli

CR Pompa Teknik Bilgiler

  • Boyutlar: 13 – 1’den 150’ye (temel pompa serisi)
  • Basma yüksekliği maks.: 50 bar
  • Debi maks.: 184 m3/sa.
  • -40 ila 180 °C sıcaklık aralığı
  • 0.37 ila 75 kW arası motor serisi
  • Malzeme versiyonları CR, CRI, CRN ve CRT
  • CR ailesi3
  • Not: 22 kw ve altındaki modellerin tamamı için, 0.37 ila 75 kW arası opsiyonel bir entegre veya harici bir frekans konvertörü vardır.

CR Pompaların Kullanım Alanları

– Standart: Yoğun arıtma gerektirmeyen su benzeri sıvıların transferi için standart CR veya CRI su pompasını sunuyoruz.
Endüstriyel: Çok yüksek basınçlar, çok yüksek sıcaklıklar, çok sert, çok aşındırıcı veya çok tehlikeli sıvılarla başa çıkabilmek için daha fazla modüler çözümler ekledik. Endüstriyel seriler CR, CRI, CRN ve CRT hatlarını içermektedir.

CR Pompaların Alanları 

  • Endüstriyel proses sistemleri
  • Yıkama ve temizleme sistemleri
  • Alkali ve asitlerin pompalanması
  • Filtreleme sistemleri
  • Su basıncı yükseltme sistemleri
  • Su arıtma
  • HVAC
  • Sulama

ALARKO SİRKÜLASYON POMPALARI FİYAT LİSTESİ