FİNANS

Bitcoin Nedir?

Genelmekanik, ansiklopedi


Zeytinyağlı yiyemem aman; basmada fistan giyemem aman, pekte masum olmayan bu türküden yola çıkarak zeytinyağ dan amerikan donmuş yağa yani margarine, basmadan amerikan kotuna geçiş gibi , klasik paradan dijital paraya yine Amerikan usulü bir pazarlama yöntemi.

Peki Bitcoin mantık olarak nedir. Bu alt yapıyı kuranı ve kuralları koyanın kim olduğunu bilmediğimiz sistem şu şekilde işler. Asal sayıların uzun kare kökleri vardır ve bu asal sayıların kareköklerini aldığınız zaman ortaya sürekli tekrarlayan sonu ne olduğu bilinmeyen sayı dizeleri ortaya çıkar. Şöyle düşünürseniz virgülden sonraki kısmi 100 milyon sayı ( pi sayısı gibi ) nereye gittiği belli olmayan sayıları düşünün. Bu sistem kuranların ki bu alt yapıyı kim kurdu bunu bilmiyoruz geliştirdikleri bu algoritma ile birbirine bağlı basamak şeklinde zincirler ve esasında her bir zincir bir asal sayının yani 16 basamaklı bir sayının kökü konumundadır. Bölünme olarak indiği zaman 100 milyon tane sayı dizilir bu da size en sondaki şifre sayıyı veriyor yani size sondaki dört ve veya 5 rakamı veriyor. Siz bütün olasılıkları deneyerek bu sayı dizisinin geri kalan kısmını buluyorsunuz. Bunu bulmak içinde bilgisayarınızda algoritmalar çalıştırıyorsunuz ve bunu 10 dk. içerisinde yakaladığınız anda size bir puan veriyor işte bu zincirin bir halkası oluyor ve sisteme bağlanıyor ve bu sayıyı rastgele araştırıp bulmaya ve sis

Çin’ de Bir Bitcoin Madeni

sisteme bağlamaya madencilik yani mining deniyor başka bir deyişle bitcoin madenciliği yada bitcoin mining. Bunu bulmak için sadece bir bilgisayar değil ortak çalışan sistemler kurulur. Bu sayısal şifre sayı dizisinde bulunabilecek maksimum şifre zincir 21 milyon adettir ve daha fazlası bulunamıyor yani 21.000.000 adet bitcoin bulunabiliyor. Peki bulunan bu bitcoin ler nasıl paraya çevriliyor. Şimdi burada aslında biz normalde  A bankasından B bankasına para transfer ettiğimizde Amerika’ nın merkez yapısı federalize den geçer ve para buradan gider. Fakat bitcoinde de böyle bir izlenme yoktur. İnternet üzerinde üzerinde açılan bitcoin ve altcoin borsalarında açılan hesap cüzdanları ile bu hesaplara ABD doları olarak kredi kartı veya hesap kartlarınızdan para transfer edersiniz ve paranızı bu şekilde alım geçekleşir ve sanal cüzdanınıza bitcoin yüklemiş olursunuz satım işlemi yine aynı cüzdan üzerinden gerçekleşir. Bitcoin herşeyden önce bir emtia dır para değil. Bitcoin’ in alışverişte ülkeler arasında kullanıldığı deniliyor ve paraya alternatif olarak üretildiği söyleniyor peki, paraya alternatif olan bir şey parayla satın alınabilir mi ? Bu da bizim sorumuz olsun. Bu parayı yani Bitcoin neyin karşılığında üretilir ve parayı üretme yetkisi kimdedir? Bitcoin’ i üretme yetkisi ve sistemi kuran hangi devlette bilmiyoruz bu sayı sistemini bilen yani bu sistemi kuranlar Bitcoin sayı zincirini kendisi istediği kadar çıkaramaz mı? ve bir sabah kalktığımızda Bitcoin sıfırlanır mı ? Bunların hepsi bir soru işareti olmasına rağmen bitcoin e hala değer biçiliyor ve işlem göremeye devam ediyor.

Para neyin karşılığında basılır? Daha önceleri 20.yy’ a kadar üretilen paraların zati değeri vardı. Altın para, akçe para gümüş para vb. gibi. Bunlardan en güçlüsü Osmanlı altınıydı yani para madeni değeri ile ölçülürdü. Daha sonraki dönemlerde banknot denilen bir kavram ortaya çıktı. Banknot neydi, Amerikalı Yahudi bankerleri Amerika ve İngiltere’ de altın toplayıp bunun karşılığında bir not verirdi yani bende senin bu kadar altının var şeklinde bir kağıt verirdi. Bu ne anlama geliyordu elinde bu kağıt ile piyasaya çıktığında benim falanca bankada şu kadar altınım var diyordu işte bu kağıda yazılan banker notundan ilk banknot kağıt para bu şekilde ortaya çıkmıştır. Daha sonra bankalar bunu keşfedince, kasalarında var olduklarını iddia ettikleri altın miktarı kadar kağıt basmaya başladılar. Bu kasamdaki altın kadar para basma dönemi banknot dönemi 1944 yılına kadar devam etti. 2. Dünya savaşından sonra Amerika benim param altın karşılığında basılmıştır ve Dünya’ da ki bütün diğer ülkeler kasalarına koyduğu benim dolarım kadar para basabilirler dedi. Bu sefer altın karşılığı para basma dönemi yerini Amerikan Doları’ nı kasanda tutarak para basma dönemine bıraktı. Dünyada’ ki ülkeler yurt  dışından dolar alır ve aldığı dolar kadar para basar ve kasasında tuttuğu dolara faiz öder.

YENİ NESİL YATIRIM

3 bin yıl önce tuz, dünyanın en büyük değişim aracıydı. 2500 yıl önce ilk madeni para Lidyalı lar tarafından Anadolu’ da basılarak ticarete yeni bir yön verdiler. 1200 yıl önce Çin’ de ilk kağıt para basıldı ve Avrupa şaşkınlığa uğradı. Bundan tam 98 yıl önce kredi kartı için paranın son şekli denmişti. ???? Peki Blockchain teknolojisi yeni ödeme sistemi mi olacak, yeni bir evrensel para sistemi mi geliyor. Pandemi den sonra ticari hayat yeni bir şekle mi girecek. Şu bir gerçek ki, her önemli olaydan sonra dünya da sistem ve çağlar atlamaktadır. Barut un icadı, coğrafi keşifler, İstanbul’ un fethi, 1. ve 2. dünya savaşlarından sonra dünya da ödeme sistemi yeni bir hal almıştır.

PEKİ BİTCOİN İ KİM YARATTI ?

Bitcoin i kimin kodladığı aslında bilinmiyor, bilinen bir fake name var Satoshi Nakamoto. Bu bir kişi , bit grup yazılımcı veya bir ülkenin gizli servisi bile olabilir.

Satoshi 2008 yılın da ingilizce bir bildiri yayınladı belge

COIN VE TOKEN ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

Bildiğiniz gibi Coinler kendi blok zincirine sahip dijital varlıklardır. Tokenlar ise; bu blok zincirler üzerinde üretilen dijital varlıklardır. Örneğin BAT Basic Attention Token gibi bu token Ethereum blockchain ağın bağlı ERC- 20 tabanlı çalışan bir token dır. Değer arzeden herşey için token çıkarılabilir. Gayrimenkul vs.

( XRP ) Ripple Nedir

RippleNet tek bir API aracılığı ile Global ölçekte ödeme alma ve gönderme yapabilen bir blockchain teknolojisidir. Sınır ötesi dijital varlığı XRP dir. Kurucusu California silikon vadisi girişimcilerinden melek yatırımcı Chris Larsen dir. Yazılım dili C ++ ve işletim sistemi Linux olan protokol 2012 yılında geliştirilmiştir.

Ripple; bankaların, ödeme sağlayıcıların, dijital varlık borsalarının ve şirketlerin gelişmiş blok zincir teknolojilerini kullanarak güvenli, ücretsiz veya çok düşük ücretli her boyutta ve koşulda küresel para ve değer göndermeyi mümkün kılar. Dijital varlık gönderimini blockchain üzerinde XRP kodlu kripto para ile gerçekleştirir. Kasım 2020 itibari ile XRP kripto para piyasasında pazar payı olarak dördüncü sıradadır.

RIPPLE NET NASIL ÇALIŞIR
https://youtu.be/aL0oZC5xL54
RIPPLE NETWORK NASIL ÇALIŞIR

Atlas Coin Nedir ?

Star Atlas , sanal bir oyun metaverse in de yer alan devasa çok oyunculu bir çevrim içi ( multiplayer ) oyundur. Unreal Engine 5 üzerine inşa ediliyor ve oyunun sinema kalitesinde, gerçek zamanlı ortamlara sahip olmasını sağlıyor. Star Atlas, 2620’de üç büyük grubun ortaya çıktığı ve kaynaklar ve kontrol için rekabet ettiği zamana göre daha ileri fütürist bir bilim kurgu ortamında geçiyor. insanlık, uzaylı ırklardan ve duyarlı androidlerden oluşan bir konsorsiyum.

Oyun farklı türleri birleştirir. Diğer oyuncular ve gruplarla nasıl etkileşim kuracağınıza dair taktiksel eylem planları geliştirmeniz gerektiğinden, kısmen strateji oyunudur. Oyun, keşif ve sömürü için bol miktarda yıldız içerdiğinden, aynı zamanda bir keşif oyunudur. Oyuncular birinci şahıs uçuş yoluyla bağımsız olarak bu yıldızlara seyahat edip keşfedebildiklerinden, bu kısmen bir uçuş simülasyonudur. Son olarak, oyuncular kaynakları mayınlayabilir ve bunu yaparak gelir akışları elde edebilir, bu da onu bir rol yapma oyunu haline getirir.

https://youtu.be/TuZ7u-gdYf4

” Bu web sitesinde paylaşılan içerikler tamamen bilgi amaçlı olup, bir resmi belge niteliği taşımaz.” 05.05.2018

13 thoughts on “Bitcoin Nedir?

Bir yanıt yazın